Martin (gânsacul) a îndrăznit să o contrazică pe faimoasa caracatiță Paul, așa că îl facem hrană pentru pești! Ei da, Spania a confirmat titlul obținut la Euro în 2008 și s-a impus pentru prima dată în finala Cupei mondiale din Africa de Sud.

A fost meciul vieții lor pentru cele două echipe. La final, tinerețea atacanților spanioli și a celui care s-a transformat în eroul lor, Andres Iniesta, și-a spus cuvântul față de experimentata echipă a Olandei.

Jocul mai generos l-a avut Spania în această finală, dar de la un cap la altul, partida a fost un dans a nervilor. 14 cartonașe galbene a arătat Howard Web pe parcursul celor 120 de minute de joc, iar ultimele 10 minute a adus Spania în avantaj numeric după eliminarea lui Heitinga.

Cele 9 cartonașe ale olandezilor, care s-au văzut de multe ori depășiți de ofensiva “La Roja”, spun multe despre jocul lor. Bert van Marwijk a înțeles repede că Spania nu este Slovacia sau Uruguay și și-a bazat strategia pe defensivă și contraatac. Arjen Robben era cât pe ce să confirme alegerea antrenorului său, scăpat în minutul 63 singur cu Casillas. A fost ocazia meciului pentru batavi, dar zeii s-au opus.

O fază asemănătoare a avut și Fabregas la cealaltă poartă (min. 96), parată de Stekelenburg.

Primul turneu final găzduit în Africa s-a încheiat cu golul lui Iniesta în minutul 117, care a permis descătușarea unei națiuni întregi, niciodată mai titrată ca acum. Felicitările tuturor s-au îndreptat către această echipă a Spaniei, despre care vom mai auzi cu siguranță. Felicitări și țării organizatoare, Africa de Sud, pentru întregul turneu. În ciuda vuvuzelelor și a unor greșeli de arbitraj (care însă nu au umbrit rezultatul final), s-a dovedit o gazdă la înălțime. Acum nu mai rămâne decât să ne pregătim de fiesta de la Rio, peste 4 ani.