17 zile de competiții pe gheață și zăpadă, 2632 de sportivi, și 86 de medalii de aur în 7 discipline. Aceasta este pe scurt povestea Jocurile olimpice de iarnă, ediția 2010, care au debutat azi-dimineață la Vancouver.

Niciun împătimit al sporturilor de iarnă nu îi va rata pe Ole Einar Bjorndalen, Evgheni Plușenko ori Adam Malysz în probele la care vor lua startul, însă, la această ediție, răsfățata blițurilor va fi dubla-campioană mondială Lindsey Vonn, marea speranță a americanilor în cursa de coborâre.

Norvegianul Bjorndalen are în palmares nouă medalii olimpice (prima câștigată la Nagano în 1998) și încă este într-o formă de zilei mari. Anul trecut la Pyeongchang a luat cam tot ce se putea lua în proba de biatlon, deci sunt șanse mari să-și continue seria de succese la jocurile olimpice. Odată în plus pentru că are nevoie să își ia o revanșă de la Torino, unde nu a concurat la potențial maxim.

La patinaj artistic, Evgheni Plușenko va încerca să-și apere titlul olimpic după trei ani de absență din competițiile de anvergură, dar pentru asta trebuie mai întâi să-i învingă pe campionul mondial en-titre, americanul Evan Lysacek, și pe canadianul Patrick Chan, care va fi, de altfel, și favoritul publicului.

În probabil cea mai spectaculoasă competiție, cea de sărituri cu schiurile, favoriții sunt veteranii Adam Malysz (Polonia) și Janne Ahonen (poreclit finlandezul zburător). Împreună au nouă titluri mondiale, dar încă nu și-au adjudecat niciunul vreun titlu olimpic.

Dintre sportivii români, biatlonista Eva Tofalvi are cele mai mari șanse la o medalie, după ce a luat aurul la Cupa mondială de biatlon în sezonul 2008-2009. De altfel, este și țelul ei declarat cu care a plecat în Canada: “Vreau să câștig medalia, nu doar să particip la Olimpiadă‎”. O medalie la jocurile olimpice ar însemna dublarea palmaresului pe care îl are România în competiția invernală: o singură medalie, câștigată de echipajul de bob-2 persoane (Ion Panțuru/Nicolae Neagoe) la Grenoble în 1968.

Interesantă va fi și evoluția fondiștilor Paul Pepene și Petrică Hogiu, campionul și vice-campionul mondial de juniori în proba de urmărire 20 de kilometri de la Hinterzarten (Germania). Tot la capitolul “must-see” se află și competiția de bob (care începe pe 21 februarie), unde echipajele României de bob-două și bob-patru persoane vor încerca să obțină o clasare în primii douăzeci.

[foto: AP Photo/Mark Baker]