“Iubesc România. Pot să mă mut în România? Pentru totdeauna?”. Sunt cuvintele lui Clarkson cu care se încheie ediția “Top Gear” de duminica trecută, filmată în urmă cu o lună în România.

Înainte de toate, o mică precizare: Top Gear este un show, mai bine zis o poveste. Ca orice altă poveste, are de toate; are și adevăr, și ficțiune, are și mult divertisment. Nu are rost să ne supărăm pentru imaginile cu “țara lui Borat” și câinii vagabonzi de la tot pasul, chiar dacă ele nu fac parte din peisajul cu care ne-am obișnuit. Nici pentru câteva replici tabu, sau pentru bășcăul despre Sandero.

Nu poți însă să nu remarci că echipa TopGear a prins în chip câteva locuri cu care ne mândrim: Transfăgărășanul, “cel mai grozav drum din lume”, cum zic ei, o șosea care strânge la un loc toate virajele de pe toate circuitele din întreaga lume, o Mamaie selectă, care seamănă mai mult cu Monte Carlo, și o Casă a Poporului monumentală (am avut ocazia să vedem și tunelurile de sub clădire). De fapt, este foarte posibil să ne fi promovat turistic mai bine ca niciodată cu această ocazie.

Mai tehnic, am văzut o așa-zisă luptă între Lamborghini Gallardo LP560-4, condus de James May, un Aston Martin DBS Volante (Jeremy Clarkson) și Ferrrari-ul California al lui Hammond. La o concluzie deosebită însă nu am putut ajunge în această direcție: cert e că toate trei sunt acolo sus.

Pentru cei care vor să vadă emisiunea, ea a fost deja postată pe părți, pe myvideo.