O dietă sănătoasă e cea mai bună cale pentru a fi în formă. Sigur, mulți vând miraje într-o pastilă, “miraje” care se comportă mai mult ca un efect Placebo. Ba chiar, acestea pot crea mari dezechilibre în organism. Cum “pilulele minune de slăbit” se găsesc acum la orice tarabă și nu au nevoie de rețetă, mulți cred că se pot lipsi de sfatul medicului și încep să le ia așa, după ureche.

LOL. Cu imaginea de mai sus ne întâmpină unul din site-urile care vând pastilele de slăbit. Din start trebuie precizat că efectul lor nu este clar. Nu toată lumea reacționează la fel la astfel de pastile, dar e cert că sunt o grămadă de oameni care și-au făcut mult rău după ce le-au luat: amețeli, dureri de cap, hipertensiune, palpitații, insomnii, agitație, ulcer și, nu în ultimul rând, grave dezechilibre psihice.

Așadar, începem povestea noastră la spitalul de psihiatrie, unde o tânără studentă ajunge “dezorientată”. Verdictul doctorilor: chiar dacă pastilele de slăbit nu pot ele singure să provoace afecțiuni psihice, e cert că au un rol important în declanșarea lor. Cu alte cuvinte, cum pastilele lucrează direct pe creier, ele pot scoate la suprafață dezechilibre psihice, care altfel ar sta ascunse probabil toată viața.

Pe aceeași temă, iată o mărturie scrisă pe forumul oficial SuperSlim, cea mai cunoscută marcă de pastile de slăbit din România (am ales una mai dramatică):

buna.am luat acum 2 luni superslim cam o luna umate,am slabit intradevar cam 15 kg,asta din cauza ca am mancat doar 3 mere pe zi si 3 kiwi si fumam 2 pachete de tigari pe zi timp de o luna…Apoi dupa o luna,dupa ce am intrerupt au inceput problemele…adica…sangerari din nas,dureri puternice de cap,palpitatii in inima,lesinuri,ameteli ,etc,toate cele rele.Intro buna zi am decis cu mama mea sa merg la medic in una din crizele acestea… [...] Infarct mia zis doctorul ca scrie pe mine. [...] Intro luna de cand am mers la doctor prima oara am ajuns distrusa din toate punctele de vedere,clinic psihic si fizic.Am fost chiar internata la neurologie pentru pareza pe partea stanga pe care o am de o luna.Iau 8 pastile pe zi ,la 21 de ani,inclusiv de inima,de depresie si chiar de anorexie.Mi sa zis ca creierul e foarte grav afectat,si imi va lua mai mult de 3 ani sa imi revin cu totul,si doar daca am vointa si daca creierul e in stare.Nu pot manca nimic,mi se pare ca sunt tot mai grasa,ca fara pastille ma ingras ,cu toate ca greutatatea mea e tot mai mica,caci nu manc nimic,vomit ce manc… [...] Analizele de sange au iesit mai mult sau mai putin bune,insa organele sunt afectate si mai ales creierul.

mesajul 15618 trimis de: DAIANA @ 22.08.2009 22:51:07

Cu siguranță există și cei care au avut o experiență bună cu pastila minune, dar asta nu le face mai puțin periculoase. E posibil ca organismul lor să fi fost mai bine protejat în fața amenințării. Pe de altă parte, e clar că e ceva cu pastilele astea atât timp cât nu le recomandă niciun nutriționist serios, nu sunt aprobate de Ministerul Sănătății și nici nu sunt promovate la vedere—dacă într-adevăr erau sigure, nu crezi ca ar fi fost o revelație la nivel mondial?

Cert e că nu e deloc sănătos să slăbești mai mult de un kilogram pe săptămână, mai ales fără efort fizic. Cert e că trebuie întotdeauna consultat doctorul înainte de a înghiți așa pastile. Cert e că, până la urmă, decizia îți aparține. Ține numai minte că ai câteva alternative mai sigure.