După ce ai stat închis atâta timp în centrele de fitness, vara e momentul să îți faci de cap în aer liber. Și unde altundeva mai bine decât la mare? Indiferent dacă alegi litoralul românesc, sau pleci peste hotare, ai destule oportunități să te menții în formă, pe care nu trebuie să le ratezi.

Sporturile de plajă sunt perfecte pentru tonifierea mușchilor, îmbunătățirea ritmului cardiac și pentru relaxare. Exact de ce ai tu nevoie ca să te simți în formă. Hai să vedem pe rând, cum faci mișcare la mare.

Înot
Este bineînțeles sportul care îți vine primul în minte când te gândești la mare. Nimic nu se compară cu senzația de mișcare în apă. Iar înotul e și un sport complex, care antrenează toate grupele de mușchi.

Dar până la urmă orice fel de mișcare în apă are beneficiile ei: cum forța de rezistență a apei e mai mare decât cea a aerului, până și un banal joc de minge are efect de aerobic, fitness și hidromasaj.

Mai e de notat că apa nu forțează articulațiile. Unele exerciții care nu se pot executa pe terenul de sport se execută cu foarte multă ușurință în apă.

Fotbal pe plajă
Fotbalul e cu siguranță cel mai popular sport la noi în țară, așa că nu putea lipsi din sporturile de plajă. Chiar dacă nu mergi des la fotbal, merită să profiți de ocazie și să încingi un joc pe plajă. Mai ales că pe nisip, efortul fizic e mai mare, iar rezultatele vor fi și ele pe măsură.

În mare, fotbalul întărește mușchii picioarelor, la care se adaugă efectele date de alergarea constantă (efortul aerob). Și mai ales, nisipul mai reduce din presiunea articulațiilor, de unde mai puține șanse de accidentare.

Volei pe plajă
Dintre sporturile care se practică pe plajă, voleiul e singurul care a ajuns la rangul de sport olimpic. Nu ai nevoie de prea multă experiență ca să te bagi la un volei, dar trebuie să ai puțină forță în picioare. Acum efectele depind de cât de mult te implici, dar avantajul voleiului pe nisip e că poți să plonjezi mult mai ușor fără să riști să te accidentezi.

Mai nou, se joacă și volei cu piciorul pe plajă. Footvolley-ul e un sport intens, venit direct din Brazilia. Vara asta a fost promovat agresiv și pe la noi, așa că ai șanse serioase să găsești câțiva amatori pe la mare. Iar dacă în ultimele două săptămâni ai fost pe altă lume, iată câteva imagini:

Surf
Ei bine, ai văzut multe filme cu surferi, și vrei să încerci și tu. Valurile de la Marea Neagră nu sunt destul de mari pentru așa ceva, dar ai totuși o alternativă, surful fără placă. Mai precis, înoți în forță să intri într-un val, după care dai puternic din picioare ca să te menții.

Iar efectele se văd în întărirea musculaturii și a respirației. Însă dacă ajungi vara asta pe plajele de la ocean, poți să dai o probă și cu placa.

Plimbările pe plajă
Nu în ultimul rând, la mare scapi în sfârșit de stresul orei, așa că ai timp să te plimbi în voie pe plajă. Într-adevăr, plimbările au marele avantaj că te relaxează, dar mai mult, așa cum zice o vorbă, “mersul pe jos face piciorul frumos”. În plus, pentru mersul prin nisipul uscat sau pe mal, depui mai mult efort decât dacă te plimbi pe asfalt, așa că nu pierde orice ocazie pentru o plimbare pe plajă.

Toate astea sunt însă doar câteva exemple de sporturi de plajă. Ai șanse mari să mai descoperi câteva, mai ales dacă mergi în străinătate la mare. Și dacă tot ești acolo, nu sta deoparte (nu durează mult să înveți, majoritatea sunt doar sporturi derivate din sporturile de bază).

Încă ceva: nu uita că sporturile la mare, pe lângă toate efectele de care am vorbit mai sus, sunt și aspiratoare de femei. Așa că, marș la mare!