Budapesta 2010 a adus o mare surpriză în peisajul înotului românesc. Dragoș Agache a cucerit ieri prima și singura medalie a delegației românești la această ediție a campionatelor europene, argintul în finala de la 50 de metri bras.

© Jon Fravel
Dragoș Agache, 26 de ani

Piscina de pe Insula Margareta aștepta sâmbătă după-amiază o companie selectă – Fabio Scozzoli, Lennart Stekelenburg și Alexander Dale Oen – să ia startul în ironica probă de 50m bras, cea mai rapidă cursă din cel mai încet procedeu. Dar puțini l-au remarcat pe românul Dragoș Agache, calificat cu ultimul timp în finală.

De două recorduri naționale a avut nevoie Dragoș ca să ajungă pe podiumul de la Budapesta, iar încă 9 sutimi i-au mai lipsit pentru a triumfa veritabil în această probă. Nu a fost să fie, Scozzoli s-a dovedit prea bun pentru a fi învins, dar performanța românului este cu atât mai mare cu cât nici el nu mai e la prima vârstă, iar retragerea sa atârna de rezultatele obținute la acest campionat european. Acest timp de 27 de secunde 47 sutimi l-ar putea face să se răzgândească.

De cealaltă parte, capul de afiș al delegației României, Camelia Potec, s-a aflat din nou constant în preajma podiumului, dar nu a reușit nici de data aceasta să-și procure o medalie. S-a clasat a cincea la 800 de metri liber și a patra la 1500 și 400 de metri. La 200 de metri, o probă unde nu s-a simțit niciodată în largul ei, dar unde, culmea, este cea mai titrată (inclusiv campioană olimpică), Camelia a renunțat să mai participe.

În această seară, ultima finală a campionatelor europene l-a adus și pe ultimul român în concurs, este vorba de săritorul în apă Constantin Popovici la 10 metri platformă. Din păcate, de data aceasta nu a fost loc de surprize, poate doar retragerea britanicului Tom Daley din cauză de o accidentare. Totuși, Popovici a reușit o prestație bună, clasându-se al zecelea (cu 432,60 de puncte), la fel ca în urmă cu doi ani la Eindhoven. Podiumul a fost ocupat de germanii Sascha Klein (534,85 p) și Patrick Hausding (516,45 p), în timp ce bielorusul Vladimir Kaptur a “capturat” și el o medalie cu al treilea punctaj (515,80 p).